A pályázat adatai

Kedvezményezett neve: PROPHYL Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft. 

Projekt címe: Kísérleti fejlesztés a PROPHYL Kft.-nél

Támogatás összege: 221.539.842,- Ft

Támogatás mértéke: 52,959421 %

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2016-00759

Megvalósítási időszak: 2016.11.01. – 2018.10.31.

A PROPHYL Állategészségügyi, Diagnosztikai, Kutató és Szolgáltató Kft. új kutatóközpontot hoz létre Mohácson. A létesítmény az egykori Dr. Marek József Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskola központi épületéből kerül kialakításra. 

A kísérleti fejlesztés során a libák vérzéses bél- és vesegyulladásos megbetegedése elleni telepspecifikus vakcina kerül kifejlesztésre. A betegség a 2000-es évektől kezdődően, több évtizedes járványmentes időszakot követően újra megjelent és a korábbiaknál is nagyobb mértékben tizedelte az állományokat. Azóta a betegség folyamatosan jelen van és időről időre fellobbanva hatalmas károkat okoz a - hízott máj előállítását 90%-ban biztosító - libaágazatnak. 

A járványhelyzet megoldása a mai ismeretek szerint leghatékonyabb módon, egy megfelelő oltóanyag kidolgozásával valósítható meg, azonban a libatartás volumene még európai szinten sem ér el olyan léptéket, amely elérné a multinacionális oltóanyaggyártó cégek figyelmének küszöbét. Számukra nem kifizetődő egy ilyen kicsi, bár Magyarország egyik legismertebb hungaricumát előállító ágazat számára fejleszteni és a regisztrációs procedúrát, valamint mindezek komoly költségvonzatát felvállalni. A PROPHYL Kft. felismerve ezt a lehetőséget, meg kívánja oldani ezen problémát. Ennek érdekében egy kifejezetten erre a célra tervezett, fejlesztésre, valamint az alapanyag gyógyszerkönyvben meghatározott ellenőrzésére alkalmas létesítményt hoz létre a beruházás eredményeként, továbbá beszerzésre kerülnek a szükséges laboratóriumi eszközök, valamint 6 fő kutató munkatárs kerül foglalkoztatásra.

A támogatásnak köszönhetően egy olyan létesítmény valósul meg a mohácsi hátrányos helyzetű kistérségben, amely nemcsak egy munkahelyteremtő potenciállal bíró kutatás-fejlesztési központ, hanem kézzelfogható szellemi-szakmai értéket is képez. Mivel a PROPHYL Kft. tevékenysége és növekedése a 25 éves története során töretlen volt, mára biztos hátteret jelent egy ilyen nagyléptékű beruházás hosszútávú fenntartására és tartalommal való megtöltésére.